15 Ağustos 2016 Pazartesi

Ev Yapımı Ekşi Maya ve Ekşi Maya ile Yapılmış Tam Buğday Unlu Organik Ekmek




Merhabalar;
Geçtiğimiz hafta ekmek yapımının ne kadar keyifli olduğundan, piyasada kullanılan çok fazla katkı maddesi olduğundan bahsetmiştik o yüzden katkı maddesi girizgahını geçiyorum.

Hazır mayayla yaptığınız ekmek ne kadar keyifliyse kendi beslediğiniz ekşi maya ile yapılan ekmeği yapmak çarpı iki kadar keyifli :)  Ekşi maya beslemek evde bir evcil hayvan beslemekten neredeyse farksız. ilgi istiyor, şevkat istiyor, besin istiyor... O yüzden biraz meşakatli. Tatile giderken illaki birine emanet etmek gerekiyor çünkü haftada iki beslemezsek mayamız ölebiliyor.

Önce ekşi mayamızdan başlayalım. İlk ekşi mayamı ben Aralık ayında yapmıştım kaloriferin oralarda beslememe rağmen mayam 6 günde tam kıvamına gelmişti fakat bu sefer havaların sıcak olmasından olsa gerek 4 gün içinde tam kıvamında hatta biraz fazla kıvamında bir maya elde ettim. Ben her ihtimale karşı 6 günlük tarifi vereceğim erken olursa ne ala... Verdiğim ölçülerden çok fazla miktar maya elde ediliyor hatta ben ikiye bölmek durumunda kaldım. Siz yarısını uygulayabilirsiniz.



1. Gün

1 cup kuru üzüm
35 derecede içme suyu
5 gr pekmez
15 gr esmer şeker
120 gr tam buğday unu


İlk olarak üzümümüzün üzerini geçene kadar 35 derece civarı ılık suy koyuyoruz.



Yarım saat 45 dakika kadar bekletip bir cup yani 250 ml su elde ediyoruz.


Suyumuzu 120 gr tam buğday unu, esmer şeker, ve pekmezle besleyip 24 saat oda sıcaklığında tutuyoruz. 

2. Gün

200 gr ekmeklik un
5 gr pekmez
135 gr su

Tüm malzemeyi ilk günkü karışıma ekleyip 24 saat daha bekletiyoruz. Malzemeyi ekledikten sonra ilk resim gibi gözüküyor, bir kaç saat sonra ikinci resim gibi



3. Gün

300 gr ekmeklik un
5 gr pekmez
135 gr su

Tüm malzemeyi bir gün önceki karışıma ekliyoruz. Beslemeden önceki hali ilk resim, besledikten sonraki hali ikinci resim.



4. Gün 

300 gr un
300 gr su

Bir önceki günkü karışıma malzemeleri ekliyoruz. Bu aşamadan sonra benim mayam sürekli çoğalmaya başladı oda sıcaklığında tutulacak hali kalmadı çünkü kabından taşmaya başladı bende ikiye bölüp son beslemesini  birkaç saat sonra yaptım biraz daha kabarmasını bekleyip dolaba koydum. Sizde böyle kontrol edilemeyen bi durum yoksa son beslemesini bir gün sonra yapmalısınız. o yüzden ben 5 inci gün diye ayrı beslemesini yazacağım. İlk resimde beklemediğim bir biçimde taştıktan sonra, ikinci resim ikiye böldükten sonra. üçüncü resim 5. günün beslemesini yapıpı dolaba atmadan önce.




5. Gün

500 gr un
700 gr su

Şimdi gelelim bu mayayı nasıl kullanacağımıza...
Bir kere mayamızı 3-4 günde bir göz kararı kıvamını bozmayacak şekilde biraz un biraz su ile besliyoruz, biraz kabarana dek dışarıda bekletip tekrar dolaba koyuyoruz. Şimdi bu maya ile yaptığım ekmeğin tarifine geçiyorum. Bu tariften 2 ekmek çıkıyor.

Malzemeler;
450 gr  Tam buğday unu
150 gr Beyaz un
5 gr pekmez
8 gr tuz
250 gr Ekşi maya
350-400 ml su




Tüm Malzemeyi bir kaba tartıp ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Ekşi mayalı ekmekler hazır mayalarda olduğu gibi yarım saatte mayalanmıyorlar ya sabah çok erken yapıp akşama doğru pişirmek gerekiyor ya akşamdan yoğurup sabah pişirmek tamamen size kalmış. Ortamın sıcaklığı mayalanma performansını çok etkiliyor ama fırında mayalamayı da çok tavsiye etmiyorum. Oda sıcaklığında yavaş yavaş mayalanması en doğrusu. İlk resim saat sabah 7 civarı hamur yoğurulduktan sonra çekildi, ikşnci resim saat 14.00 civarı.



Böyle süper bir şekilde mayalandıktan sonra şeklini veriyoruz. Ve yine 2-3 saat kadar üzerine ıslak bir bez örtüp mayalıyoruz. 





Fırına vermeden önceki hali aşağıdaki gibi. Üzerine çizikler atıp 200 derecede 30-35 dakika pişiriyoruz.



Afiyet olsun...









































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder