6 Nisan 2016 Çarşamba

Unsuz,Kabartmatozu Olmadan Yapılan, Çikolatalı Bademli Kek




       Selamlar arkadaşlar... Bugün sevgili kardeşimin random seçtiği bir tarifi paylaşacağım. İşin güzeli bu ayın sonunda musevi bayramı pesah ve pesahta musevi arkadaşlarımız un ve kabartma tozu kullanmıyorlar. Kardeşimde tesadüfen böylebir tarif seçmiş bulundu. Ben tarifi baya revize ettim aslında. Tarifte brezilya kuru yemişleri diyordu ben badem tozu kullandım kaldıki herhangi bir kabuksuz nutın rondoda çekilmiş hali kullanılabilir. Tarifte bitter çikolata kullanılmıştı ben sütlü kullandım. Tarifte beyaz şeker kullanılmıştı ben esmer ve beyaz şekeri birlikte kullandım. Tarifi paylaşırken bir yandanda bir dilim kestim yiyorum enfes olmuş ne yalan söyleyeyim. Hadi başlayalım o zaman...


Malzemeler;


75 gr tuzsuz tereyağı (soğuk küp küp doğranmış)
100 gr bitter veya sütlü çikolata (doğranmış)
150gr badem tozu
75 gr esmer şeker
50 gr beyaz şeker
4 large yumurta (oda sıcaklığında)
Pudra şekeri veya kakao (üzeri için)

       Öncelikle Çikolatayı benmaride eritip bir kenarda tutuyoruz. Rondonun içine esmer şekeri, küpküp kesilmiş tereyağını ve badem ununu koyuyoruz birbirine tamamen karışıncaya dek çekiyoruz. Sonra bir mikserin yavaş deviriyle veya spatulayla karıştırarak çikolatayı ekliyoruz. Yumurtanın beyazını ve sarısını ayırıyoruz (Beyazına bir damla bile sarı ve su karışmamalı). Sarıları teker teker çikolatalı karışıma yine mikserin yavaş devirinde veya spatulayla yediriyoruz. Buraya kadarki kısmı fotoğraflamayı unuttum ama sonuçta çıkan ürün aşağıdaki gibi. İlk fotoğraf yumurta eklemeden önce ikincisi yumurtalı hali





   Su veya yumurta sarısı asla kaçırmadığımız yumurta beyazlarını bir cimcik tuz atarak iyice kabartıyoruz.


   Bembeyaz olduğunda yavaş yavaş beyaz şekeri ekliyoruz ve stiff peak denen kıvama gelene dek en yüksek devirde karıştırmaya devam ediyoruz. Stiff peak görünümü aşağıdaki fotoğraftaki gibi...



        Bu kıvama geldiğinde çikolatalı esmer şekerli karışımı yumurta beyazını söndürmeden 3 veya 4 defada ekliyoruz. Benim mutfak makinemin fold etme (söndürmeden katlayarak karıştırma) özelliği var. Bu normal kitchenaid lerdede yok. Siz normal spatula kullanabilirsiniz.



    En son gelinen noktada kıvam aşağıdakigibi oluyor.


    Yağladığımız 20 cm civarı çaptaki bir kalıba döküp 180 derecede 45-50 dakika kadar pişiriyoruz. 

    Kalıba döktüğümde 1 parmak kalınlığındaydı 2 parmak kadar oldu. çok kabarmıyor ama çok lezzetli ve yumuşacık...


 Afiyet olsun...












1 yorum: