25 Mayıs 2016 Çarşamba

Profiterol




Merhabalar;
Bugün herkesin bayıldığı bir tatlı olan profiterolün tarifini paylaşacağım. Profiterol aslında zor gözüken ama aslında sadece biraz fazla aşamalı bir tatlı. Yapmayı denediğinizde sizde göreceksiniz. Tatlımızın 3 aşaması var. Sırasıyla önce pastacı kremasını, pataşu hamurunu ve son olarak ganajını yapıp malzemelerimizi birleştireceğiz... Her zamanki gibi önce malzemeler...


Pastacı Kreması;


500 gr süt
4 yumurta sarısı
40 gr un
30 gr mısır nişastası
130 gr süt
yarım çubuk vanilya (Vanilin de olur fakat aynı sonucu vermez)
40 gr tereyağı



Pataşu;


125 gr su
2 gr tuz
60 gr un
50gr tereyağı
2 yumurta (duruma göre 2,5 hatta 3 bile olabilir anlatacağız...)



Profeterol sos;


180 gr krema
150 gr çikolata (Tamamı bitter olabilir ya da yarı bitter yarı sütlü olabilir zevke göre)


İşe önce pastacı kreması ile başlıyoruz ki tüm işimiz bitene kadar soğusun.




Vanilyamızı ortadan bölüp çekirdeklerini çıkartıp hem kabuğunu hem çekirdeğini sütümüze koyuyoruz. şekerin 2/3 ünü de ekledikten sonra ocağa koyuyoruz. 


Diğer tarafta yumurta sarılarımız, şekerin kalanı, nişasta ve unu topak kalmayacak şekilde çırpıyoruz


  sütümüz yanlardan azıcık kaynamaya başladığı zaman vanilyanın kabuk kısmını çıkartıp sütten bir miktar alıyoruz ve yumurtalı karışıma ekliyoruz. Bunu yumurtalı karşımı sürekli karıştırarak yapıyoruz ki yumurtalar pişmesin.



 İki karışımı birleştirip ocakta kaynayıncaya ve koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra tereyağını ekleyip eriyinceye kadar telle sürekli karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.





İşin zor olan kısmına geldik. Pataşu hamurunun tutması için kıvamını iyi tutturmak gerekir yoksa zaten olmadığını anlarsınız. 

Önce su, tereyağı ve tuzu kaynatıyoruz. Kaynamaya başladığı andan itibaren 1 dakika kadar daha kaynatıp ununu ekliyoruz,

2-3 dakika helva kavurur gibi kavuruyoruz.


Tezgah veya bir silpatın üzerine alıp el yakmayacak seviyeye gelene kadar yayarak ve karıştırarak soğutuyoruz.


Sonra teker teker yumurtaları ekliyoruz. Bize okulda sert bir mayonez kıvamı diye öğrettiler aslında tam olarak öyle bir kıvam alana kadar yumurta ekliyoruz. Bana 2 yumurta yeterli oldu belki size 2,5 yeterli olacak ona dokunarak karar vereceksiniz. Kıvam aşağıdaki gbi...


Benim macaron silpatım var siz normal bir yağlı kağıda yaklaşık aynı boyutlarda sıkabilirsiniz. Uçları sivri olursa parmağınızı ıslatarak düzeltebilirsiniz.


190 derecede 20-25 dakika pişince aşağıdaki gibi şekilsiz bir hal alıyor olması gerekende bu.



Son olarak ganaj... Çok basit, daha öncede yaptık. Kremayı yanlardan hafif baloncuklar çıkana kadar ısıtıyoruz Sonra çikolataya ekleyip iyice karıştırıyoruz.




Her şey soğuduktan sonra birleştirme işlemine geçiyoruz. 

En alta biraz pastacı kreması sıkıyoruz


Pataşu hamurunu parmağımızla delip içini pastacı kremasıyla dolduruyoruz.


Doldurduğumuz pataşu hamurlarını üst üste koyuyoruz.



En üstede sosumuzu döküp soğuk servisediyoruz...



Afiyet olsun...














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder