9 Mayıs 2016 Pazartesi

Keşkül



   Merhabalar bu gün klasik bir türk tatlısı olan keşkülün Zeynep yorumuyla karşınızdayım :) Bir arkadaşım fazla zor tarifler paylaştığımı söyledi. Aynı arkadaşım vanilyayı nasıl kullanacağını sordu. bu yazı tam olarak sorularının cevabı. Hem basit bir tarif hemde vanilyayı nasıl kullanacağınızın cevabı...

Tabii ki önce malzemeler;

500 gr süt
1 yumurta sarısı
130 gr şeker (hatta çok tatlı sevmiyorsanız yer yer 100 gr'ın da yettiği olur)
30 gr mısır nişastası
30-40 gr badem tozu
2-3 çorba kaşığı su
30 gr tereyağı




Öncelikle vanilyayı resimleriyle nasıl kullanacağınızı bir anlatalım.

1- vanilyayı bıçak marifetiyle ortadan ikiye bölüyoruz.




2- 500 gr'a 4 de 1'i yetiyor. Tekrar ikiye bölüp bıçağın tersiyle içindeki tohumları çıkartıyoruz.




3- kullanacağımız malzeme sıvı bir şey ise (süt, krema gibi) kabuğu ile birlikte içine atıyoruz. scald ederek kullanacaksak scald ettikten sonra kaynatarak kullanacaksak kaynadıktan sonra kabuk kısmını içinden alabiliriz.

    Tarifimize geçersek... şekeri, sütü, vanilyayı (aynen üstte anlattığım gibi) bir tencereye koyup kaynamaya bırakıyoruz.

bir kapta mısır nişastasını 2-3 yemek kaşığı su ile çözüyoruz sonra içine yumurta sarısını da ekleyip sıvı bir karışım elde ediyoruz. 






Kaynayan sütümüzden vanilya kabuğunu çıkarttıktan sonra sütümüzden bir miktar yumurtalı karışıma ekleyerek karışımı temperliyoruz. Sütü eklerken sürekli karıştırmayı unutmayalım. Sonra yumurtalı karışımı süte ekleyerek ocakta kaynatıyoruz.





 Bir taşım kaynadıktan sonra kenara alıp sıcağı sıcağına tereyağını ve badem tozunu ekliyoruz (aslında badem opsiyonel eğer bademi eklemezseniz vanilyalı bir puding olur). 


   Bu aşamadan sonra isterseniz blendrlayabilirsiniz 3-5 dakika. bu tatlınızın homojen olmasını ağza badem pek gelmemesini sağlar. Ama ben bademi hissetmeyi sevdiğim için yapmadım. yaklaşık 4 porsiyon çıkıyor. Arzuya göre süsleyip soğuk servis edebilirsiniz...

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder