16 Mayıs 2016 Pazartesi

Tarçınlı Kurabiye



Merhabalar;
Bu tarif sevgili Perla'nın benden tereyağlı ve tarçınlı bir kurabiye tarifi istemesi üzerine kendisine önermiş olduğum bir tarif. Dediklerimi harfiyen uygulayarak gerçekten tamda istediği şekilde bir kurabiye yapabildiğini ve çok sevdiğini söyleyince neden blogda da paylaşmayayım ki dedim. 


Malzemeler;


2 yumurta sarısı
80 gr pudra şekeri
150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
10 gr tarçın
1 paket vanilin
300 gr un
5 gr kabartma tozu
Ekstra bir miktar pudra şekeri ve tarçın


Öncelikle un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeyi bir kaba alıp homojen bir karışım olana dek ister elle ister mutfak makinesiyle istersenizde bir spatula ile karıştırıyoruz görüntüsü aşağıdaki gibi oluyor.

Bu aşamadan sonra unu ve kabartma tozunu da ekleyip sadece tam olarak karışıncaya kadar yoğuruyoruz. Asla fazla değil. Çünkü kurabiyelerdeki o ağızda dağılma hissini yaratabilmek için bu gerekli. Eğer çok fazla yoğurursak unun içindeki gluten açığa çıkmaya başlar ve kurabiyemiz ekmeksi bir yapıya bürünür. Önce un hariç tüm malzemeyi karıştırmamızın amacıda tam olarak bu. Eğer tüm malzemeyi bir kaba koyarak yoğursaydık malzemeler karışıncaya dek gluten açığa çıkacaktı ve istediğimiz sonucu alamayacaktık. Bu hamur tam birbirine yapışık bir şekerpare hamuru gibi  asla olmayacak o yüzden sadece homojen oluncaya kadar yoğurup bırakıyoruz ve aşağıdaki gibi gözüküyor.

Ben ceviz büyüklüğünde yuvarlak parçalar yaptım ama siz isterseniz daha küçük yapabilirsiniz ama küçük yaptığınız taktirde pişme süreside o ölçüde kısalacaktır dikkatli olmalısınız.



Yuvarlakları aşağıdaki gibi bir pudra şekeri-tarçın karışımına buluyarak tepsiye diziyoruz.


170 derecede eğer benim gibi ceviz boyutunda yaptıysanız 15 dakikada pişiyor. Hafif çatlıyor çok çatlamasına izin vermeden fırından çıkartın soğumaya bırakın ufak çatlaklar kendiliğinden kapanıyor.





Afiyet Olsun...






1 yorum:

  1. Gerçekten çok lezzetli olmuş. Tebrikler #fedorapastry #şapkalıpastane.

    YanıtlaSil