5 Ağustos 2016 Cuma

Afyon Bükmesi






Merhabalar arkadaşlar;

Hep bir fransız mutfagı, hep bir şıklık, avrupailik... dedim bu sefer rahmetli babanemin mirası mercimekli Afyon bükmesi yapayım dedim. Hayatımda ilk defa denedim fakat oldu mu oldu :) Sevgili babanem bu böreği ekseri bayramlarda ve birinin cenazesi olduğunda yapardı. Hemde öyle bir tepsi iki tepsi de değil... Onu kaybedeli çok fazla olmadı dün onu andık, böreklerini andık Güngör teyzemden aldığım tarifle, birazda kendi pastacı bilgilerimi konuşturarak sıvadım kolları. Bakalım beğenilecek mi? Tabi ki önce malzemeler...


İç harcı için;


1 su bardağı yeşil mercimek
1 soğan
tuz, karabiber


Hamuru için;


500 gr un
300 ml su (Fakat ununa göre değişir belki artması gerekir belki azalması kıvama göre)
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
Yarım paket margarin


Ben yaparken biraz karışık yaptım. Humurun dinlendiği esnada iç harcıyla ilgilendim vs ama anlatırken karışmasın diye önce iç harcı sonra hamurunu anlatacağım.

Öncelikle tencereye mercimeklerin üzerini geçecek kadar su koyup iyice pişiriyoruz. İyiceden kastımız hafif yumuşaması değil kabuklarından ayrılacak merhem gibi olacak.



Üstteki resimdeki gibi olduğunda süzüyoruz.


Soğanı yemeklik doğruyoruz, tavaya iki yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup soğanları pembeleşinceye kadar soteliyoruz.




Pembeleşince süzdüğümüz mercimekleri ekleyip tahta kaığın arkasıyla eze eze kavuruyoruz. 


En son tuzumuzu ve karabiberimizi ekliyoruz. İç harcımız bu kadar şimdi sıra hamurumuzda. Kabul ediyorum hamur biraz teferruatlı. kabımıza margarin hariç tüm malzemeyi koyarak dakikalarca yoğuruyoruz. kıvam eskilerin kulak memesi dediği kıvam.görüntü önceleri biraz parçalı olacak yüzeyi pürüssüzleşene dek yoğuruyoruz. Benim ekmek makinem var onunla yoğurdum ama siz elle yoğurabilirsiniz. 




Streçleyip dolapta bir miktar dinlendiriyoruz. 



Geldik teferruatlı kısmına. Hatta ellerim yağlı olduğundan bir kısmını çekemedim bu bölünmlerin. Elimden geldiğince anlatacağım.

Hamuru ortadan ikiye bölüyoruz. Daha sonra kullanacağımız parçayı streçleyip tekrar kullanmak üzere bir kenarda bekletiyoruz.





Hamuru olabildiğince ince açıyoruz.




Her tarafını eritilmiş margarinle yağlayıp iki yanından, alttan ve üstten katlıyoruz. Her katladığımız kısmınıda yağlıyoruz. ters çevirip buz dolabında bekletiyoruz. Katlanmış hali aşağıdaki gibi.


İkinci parça içinde aynı işlemi yapıyoruz ve onuda dolaba atıyoruz yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Sonrasında iki hamurdan birini yine olabildiğince ince açıyoruz. Diğerini tam ortasına koyuyoruz ve aynı şekilde katlıyoruz.


Katlanmış hali alttaki gibi. Bu haliylede bir yarım saat dinlendiriyoruz.


Hamuru 12 eşit parçaya bölüyoruz.


Her birini küçük dikdörtgenler şeklinde açıyoruz.


Ortasına mercimekli harçtan koyup iki yandan kapatıyoruz. 


Üzerlerine tekrar bir miktar margarin sürüp 200 derecede üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. 





Afiyet olsun...



















2 yorum:

  1. Allah rahmet eylesin.Hala tadı damagımda çok güzel yapardı.Eminim seninkilerde bir okadar lezzetli olmustur

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil